2009. szeptember 11., péntek

#4 - Smink

Nos, mivel megint felforrt az agyvizem a Mondo-s cosplaysmink cikkhez mellékelt képen két "gésáról".... közük nem volt a gésákhoz, de sebaaaj....

Szóval szeretném ezt a bejegyzést a gésasmink finomságainak szentelni.
Ha már úgyis a san-san-kudo előtt vagyunk a blogban :)

Fú, hát hol kezdjem... fogalmam sincs, úgyhogy belevágok a közepébe.
Mind a maiko-k, mind a geiko-k sminkelik magukat, de fontos különbségek vannak ezek között a sminkek között.
(Az 1910-20-as évek környékén, mikor dúlt a majmoljuk nyugatot divat, a gésákat gyakorlatilag kötelezték, hogy nyugati ruhában járjanak, nyugati sminket használjanak, modern társastáncokat tanuljanak a tradicionális helyett, és az "elavult" shamisen helyett zongorázni tanuljanak etc. ... később aztán '30-'40-es években, mikor dúltak Japánban is a hazafias érzelmek, ismét visszatértek a régi hagyományokhoz (vagy nem xD)... kivétel ezalól Gion, ahol nem tudok róla, hogy valaha is búcsút mondtad volna a kimonóknak....
Még egyszer a II. vh. után alakult úgy a dolog, hogy a gésák egyszerű nyugati sminket hordtak. Ez természetesen nem amiatt van, ami miatt korábban, hanem egész egyszerűen a vh. után a sminkcuccok luxuscikknek számítottak...)

A fehér alapozóréteg régen mérgező, rákkeltő anyagokat tartalmazott, ezért idősebb korára sok gésának nagyon csúnya lett a bőre.
Az 1900-as évek első felében kezdtek el újfajta sminket készíteni, ez már teljesen ártalmatlan volt. :)

A gésasmink speciális, abszolút mindenálló (értem itt víz, izzadtság, etc.). Felkened és onnantól az ott van. És max az egészet leszeded. Javításra nincs lehetőség. Ha elrontod, egészet moshatod le, és kezdhetek újra. Nem jó muri, tényleg nem... xD

A fehér alapozó smink felvitele előtt olajos hidratáló krém kerül fel, mert az a fehér festék nagyon szárít. Nagyjából úgy képzeljétek el, mintha elkezdenétek temperát kenni az arcotokra jó vastagon....
Kezdjük a maikokkal. :) Az első képen Ayano-t láthatjátok. ^^
Az éppenhogy debütáló maikok sminkje más, mint a már régebben debütált maikoké... bonyolult mi? És még nem is tartunk a kimonóknál...
Szóval, fiatal, debütáló maiko-k arcára a szem környékére és az arccsontra rózsaszín alapozás kerül a fehér alá. Ez picit át fog ütni a fehér sminken, és babásabb lesz tőle az arcuk. (Ez a rózsaszín alapozás is eltűnik a dolgos hónapok során) Ezután kerül fel a fehér alapozófesték.
A sminkelés nyajából a hónalj vonaláig történik elöl, hátul. A nyak, vállak, (néhol a) fül is beletartozik, igen.

A fehér festéket egyenletesen kell eloszlatni, így lesz szép maga az alapozás, amire az "arc" kerül xD
Először a szemöldököt sminkelik ki, félhold alakúra. Minél fiatalabb egy maiko, annál több piros van a szemöldökében, és minél közelebb kerül a geiko-vá válásához, annál jobban tűnik el a piros, míg végül egészen sötétbarnába megy át.
A szem kihúzása ezután történik. A külső szemsarkakba piros szín kerül fel pöttyszerűen, ezt húzzák szét felül és alul, szépen átmenetesre, így keretet kap a szem. A fekete tus csak a felső szemhéjra kerül fel, kicsit túlhúzzák a szem vonalán.
Alapesetben egy gésa nem húzza ki alul a szemét, sőt mi több a hiedelmekkel ellentétben, szempillaspirált sem használ. Ha ilyet láttok, nagyon valószínű, hogy a hölgy Kyoto-ban sok pénzt fizetett azért, hogy beöltöztették maiko-nak, sétálhasson pár percet és csináljanak róla néhány képet.
A száj alakja fontos, ugyanis japánoknál az ideális ajak ibolyaformájú. :) A japánoknak alapjáraton kicsi a szájuk, így ők nyugodtan kihúzhatják a teljes szájukat pirossal, de gyakoribb hogy az ibolyaforma elérése érdekében bizonyos részeket fehéren hagynak.
A frissen debütáló maiko ebben is különbözik "idősebb", régóta dolgozó társaitól, neki csak az alsó ajka van pirossal kifestve. ("Ettől olyan, mintha folyton mosolyogna." by Ayumi)
A debütálástól számított egy évig hagyják el a felső ajkak kifestését.

Balra Fumitama debütálásakor készült képet láthattok. ^^


A maiko-k tarkóján lévő minta is kétféle lehet.
A japánoknál az, hogy hátul kilátszik a nyak, nagyon erotikusnak számít. Pont úgy, mint pl a csukló belső oldala is, etc.
Végülis, meg lehet őket érteni... ott egy nő mellette, és a sminktől, huszonsok kilónyi ruhától nem lát semmit a nőből. xD

A debütáló maiko-k tarkóján lévő festés úgy néz ki, mint ahogy a jobboldali képen láthatjátok.

Sajnos nem tudom a képen látható maiko nevét. T_T
Tulajdonképpen ennek az a lényege, hogy úgy néz ki, mintha az széttárt ujjakon keresztül látnánk valamit, jelen esetben konkrétan a bőrét.
És mivel az egész nőből ez gyakorlatilag az egyetlen, ahol látszik a bőre, így egy japán férfi számára nagyjából olyan, mintha titkon meglesne egy nőt. xD

Kiegészítés: ezt a festési módot használják akkor is, ha a maiko egy nagyon formális, hivatalos eseményen vesz részt.A debütálás után a maiko-k tarkóján lévő festés erre változik, amit balra láthattok Kotomi nyakán. ^^
Szerény véleményem szerint, ez aranyosabb.
Ez már nem fog változni, a gallérfordítás után geiko-vá vált hölgyemény nyakán is ilyen festés látható.
És akkor térjün át a geiko-k sminkjére. Az alant látható képen Umeha (Kamishichiken kerület) látható. :)

A geikok sminkje jóval visszafogottabb, mint a maikoké, kevésbé babás, aranyos.
Náluk már semmikor nincs rózsaszín alapozás, simán kerül fel a fehér festék. Szemöldökükben, szemükben kevesebb a piros, szájuk esetében mindkét ajak ki van festve.
Egy gésának mindig készen kell állnia, hiszen bármikor kaphat felkérést, bármelyik teaházba kérhetik bármikor.
Ezért már koradélután be kell sminkelniük, hajat elkészíteni, felöltözni, és szépen kikészítve várniuk a hívást.

Ami így hirtelen eszembe jutott, szerintem mindent leírtam. Alább mellékelek egy youtube videót. ^^ Nagyon jó, mi ezen tanultunk meg sminkelni. :)

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=490PfcB_ujM

Megjegyzés, tapasztalat:
Magyarországon ilyen gésasmink, amit ők használnak, nem kapható. Ebay-en találtam egy készletet, százakárhány dollárért. Szóval sokért.
De Budapesten van az O utcában (Deák tértől indul az utca) egy színházi sminkeket áruló bolt.
Mi ott vettünk fehér krém alapú alapozót, fehér púdert hozzá, pamacsokat, szivacsokat, piros festéket a szánkra.
Sajnos ez nem olyan festék alapú, így nem szárad meg annyira, hogy kenődjön.
Macerás, mert az egyenletes fedést is nehéz vele elérni, de gyakorlás kérdése. A fehér púdertől matt lesz, nem fénylik.
Továbbra is kenődik, ami esetemben szörnyű, mert mindig ilyenkor leszek náthás/allergiás etc. vagy rosszabb esetben késik az öltöztető és besminkelve, félpucéran dekkolunk várva az öltöztetőre. Legutóbb télen volt ilyen, rendesen meg is fáztunk.
Úgyhogy nincs más megoldás, szipogunk mint a japánok xD...
Javításra ennél sincs lehetőség, úgyhogy ha hiba történik, akkor újrasmink. Az egész elölről. Ami azért macerás, mivel hónaljig besminkelve necces leszedni xD... max fürdesz.... de arra meg nemigen van idő.
A fehér púder után kezdődhet az arcrajzolás. Először szemöldök, szépen félhold alakúra, főként barnát szoktunk használni, nagyon pici pirossal.
A szem pirosításához piros rúzst használunk, fülpiszkálóval visszük fel és oszlatjuk el formára. Ezután fekete tussal kihúzzuk a szemünket.
Végül következnek az ajkak. Nekem nagy európai szám van (így jártam), szóval nekem valamelyest fehér részt is kell hagyni, Ayuminak viszont azt a picike száját ami van, mind be kell festeni, és még így is nagyon pici xDDDDD

Sok sikert a kísérletezőknek. :D

6 megjegyzés:

 1. nyüü *.* nagyon érdekes a blogod, öröm olvasni, már vagy egy órája itt okosodom XDDDD

  VálaszTörlés
 2. *szeretget* Örülök, ha tetszik :)

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Fotózáshoz szeretnék egy ilyen geisha arcfestést csinálni de ilyen fedésű arcfestéket nem találtam.
  Van olyan házi kipróbált megoldás ami működhet. Nem kell hosszan tartania. Elég ha 1 órányit marad...
  A sima arcfestékek és testfestékek nem fednek megfelelően.

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  ebay-en lehet venni, de nagyon drága.
  Egyébként
  "De Budapesten van az O utcában (Deák tértől indul az utca) egy színházi sminkeket áruló bolt."
  Mi itt vettük, most sajnos meg nem mondom mi volt a neve a krémnek, az egész jól fedett, de kellett hozzá kis gyakorlás.
  Ha csak egy réteget kentek fel, ez sem fed rendesen, mint az eredeti, de több réteg felvitelével egész jó eredményt lehet elérni.

  Sok sikert! :)

  VálaszTörlés
 5. Kedves Titokzatos Shizuka!
  Ki vagy Te, akinek a gésák a szívügye és tökéletesen beszél magyarul?Jó lenne valami személyeset olvasni rólad!
  Egy közeli eseményen gésa jelmezt kellene öltenem,gyűjtöm az infókat, eddig ez az oldal a legszínvonalasabb!
  Üdv!

  VálaszTörlés
 6. Kedves zalagyöngye!

  Én csak egy magyar lány vagyok, aki a japánok többsége helyett is kedveli és tiszteli a gésákat.
  Nem szeretek személyeset megosztani, többször megjártam már.
  Inkább élvezzétek az oldalt. ^^

  Köszönöm a dicséretet, igyekszem.
  Üdv!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...