2010. március 15., hétfő

#11 - Kanzashi (簪)

Kanzashi-nak hívják azokat a látványos, színes hajdíszeket, amit a japán nők tradicionális viselet esetén a hajukba tűznek, illetve ilyen hajdíszeket hordanak a gésák.
Egyik kedvenc témám. Lényegesen többet tudok róluk, mint a kimonókról. ^^”
Amíg kimonó témában próbálok jártasabb lenni, addig a kanzashikról fogok írni.

Kanzashikat akkor kezdtek hordani a japán nők, mikor a taregami nevű frizurastílus kiment a divatból, új kor kezdődött, új divatirányzattal. Eddigi olvasmányaim alapján a taregami a Heian-korban (794-1345) volt divat. Ilyen frizurát hordott Murasaki Shikibu, a Genji monogatari írónője. Minél hosszabb volt a hajuk, annál büszkébbek voltak rá. Természetesen csak nemes hölgyek hordták így, az akkora ruhadivat miatt egyébként se sokat mozogtak, nem zavarta őket, ha a hajuk is hosszabb, mint a testmagasságuk. Nemcsak a hossz számított, hanem hogy dús és szép fényes legyen. Ennek eredményeképpen sokat fésülködtek, és keveset mostak hajat.
Az új frizuradivat, amire leváltották a taregamit, a nihongami volt. Ezt a frizurastílus hordják a gésák, illetve ennek különböző variációit. Ehhez már szükség volt mindenféle fésűkre, hajtűkre, ekkor kezdtek kialakulni a kanzashik. A kézművesek pedig igyekeztek mind-mind szebbeket kitalálni – nem mellesleg úgy gondolták, hogy ezek szép hajtűk, vész esetén fegyverként is használhatóak.

Mostanában díszesebb kanzashikat csak mennyasszonyok, illetve olyan nők hajában látunk, akiknek hozzátartozik a foglalkozásához, ezek viselete. Egyszerűbb kanzashik viselete ünnepekkor, tradicionáis viseletekhez ismét kezd divatba jönni.

Nagyon sokféle anyagból készülhet a kanzashi: lakkozott fa, arany és ezüst ötvözetei, teknőspáncél és selyem, illetve újabban műanyagból. A bakelit hőskorában készült bakelit kanzashik nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében.

A kanzashi sokmindent elárul viselőjéről, illetve a környezetről is. Jelzi, milyen társadalmi rangja van a viselőjének, hány éves, anyagilag milyen helyzetben van, illetve ha a gésák hajdíszeit nézzük, utal az aktuális hónapra, illetve, hogy éppen gésaképzése mely fokán áll.

Ebben a bejegyzésben az általános kanzashi típusokról fogok írni, a következőekben pedig a különböző hónapokra jellemzőekről, illetve a különleges kanzashikról.

Tama

Az egyik legalapvetőbb kanzashi típus, aki gyakran visel kimonót, annak valószínűleg ilyen típusú kanzashiból egész kollekciója van. Díszítéstől, kinézettől függően viselhető hétköznapi és formális megjelenéshez is.
A tama kanzashi nálunk hajtűként ismert, a tradicionális hajviselet esetén a kontyba tűzik, a modern frizuráknál már gyakorlatilag bárhová lehet.
A Tama kanzashi hosszú hajtű, aminek a végén különféle díszítés található. Maga a hajtű, illetve a díszítése készülhet műanyagból, ékkövekből, aranyból, ezüstből, lakkozott fából. A hajtű vége általában négyszög vagy háromszög alakban van visszahajlítva.

Hirauchi

Szintén az alapvető kanzashik közé tartozik, nagyon hasonlít a tama kanzashihoz. Ez is viselhető mind hétköznapi, mind formális alkalmakkor.
Ez is leginkább egy hajtűre hasonlít, a tradicionális viseleteknél a kontyba szúrják, a modern frizuráknál bárhová lehet.
A Hirauchi kanzashik végén a dísz általában egy gömb, vagy kör alakú dísz, mely készülhet műanyagból, ékkövekből, aranyból, ezüstből, lakkozott fából.
A legvége ennek is négyszög vagy háromszög alakban van visszahajlítva.

Legyező alakú

Ahogy a neve is mutatja, ez a kanzashi fajta legyező alakot formál. Általában két szára van, a hajtűk többségével ellentétben, a tradicionális frizuráknál ezt is a kontyba szúrják, a modern hajviseleteknél bárhová lehet.

A tradicionális darabokon virágok, illetve japán motívumok találhatók, míg a modern darabok inkább csak merítenek ezekből a mintákból, díszítésekből, viszont vegyítik ezeket nyugati elemekkel. Készülhetnek műanyagból, aranyból, ezüstből, lakkozott fából, viselhető formális és hétköznapi alkalmakkor.

Ōgi (úgy is ismert, mint „a hercegnők kanzashija”)

Különböző nagyságú lehet, általában fémből készül, legyező alakú, kamon emblémával ellátva. (A kamon embléma tulajdonképpen a japán családi címert jelöli.) Általában szintén fémből készült csüngő résszel is ellátják, amitől nagyon hasonlít a bira-bira kanzashihoz. A díszítésből egy hosszú tű indul ki, ezzel tudják a hajba tűzni.
Ilyet lehet látni maiko-k hajában a jobb oldalon (nagyon fiatal maiko-knál mindkét oldalon). Ez a fajta kanzashi nagyon népszerű a kimonót viselők körében, gyakran viselik formális, vagy különleges alkalmakkor.

Kanoko Dome

Általában kör alakú, de ez nem szigorúan kötött, nagyon népszerűek a virág és pillangó alakú Kanoko Dome kanzashik is. Erősen díszített, nehéz ékszerek, arannyal, ezüsttel, teknőspáncéllal, jade-val, korallal, gyöngyökkel és féldrágakövekkel díszítik.
Ez a fajta kanzashi igen drága, debütáló maiko-k wareshinobu frizurájában lehet vele találkozni, a kontyba tűzik hátul, két tű indul a díszítésből, ezek segítségével tűzik a frizurába.

Bira bira (lebegő/lógó típusú kanzashik)

A Bira bira kanzashik apró fémből készült csüngő díszekből épülnek fel, melyek egy gyűrűre vannak ráfűzve, a gyűrűk pedig a hajdísz alapi részéhez van erősítve. Szabadon mozognak a csüngő részek, s viselőjük mozgása közben csilingelő hangot ad ki.
Általában apró fém darabokból készül, de néha kiegészítik apró fém csengőkkel.
Gyakran az ilyen Bira bira kanzashi mellett selyemvirágokból készült csüngő dísz is van (shidare).
A maiko-k hajában ilyet látni a bal oldalon. Sok hónapos kanzashihoz tartozik shidare és/vagy bira bira kanzashi, mintegy kiegészítve a hajdíszt.
(A baloldali képen alul látható a bira bira díszítés egy januári kanzashin.)

Kogai

Általában becco-ból, teknőspáncélból készül (vagy a modern tövényeket figyelembe véve, ennek utánzatából), illetve készülhet még kerámiából, fémből, az alakja pedig hasonlít a hajtűéhez.
Két részből áll, egy hosszú, tű alakú részből, és egy rövid részből a végén, ami hasonlít a kard markolatához – ezért is lett „kogai” a neve, mivel ez „kard”-ot jelent japánul.
Legtöbbször kushi fésűvel együtt, komplett szettben lehet kapni.

Kushi

Ez a fajta kanzashi félkör alakú fésű igazából, ez a legnehezebb kanzashi, a „kanzashik királynőjé”-nek is nevezik. Nem véletlenül. Általában teknőspáncélból, lakkozott fából vagy műanyagból készül, díszítésképpen pedig gyakran díszítik igazgyöngyökkel. A tömör rész mindig nagyobb, mint a fésű része a kanzashinak, ezzel is nagyobb teret hagyva a díszítésnek, amely gyakran egészen a tűkig tart.
A Kushi kanzashiknak létezik egy másik alakja is, a hanagushi, avagy „virág-fésű”. Ez fából készült, és selyemmel van borítva.
A Kushi kanzashi a kontyba kerül a tradicionális frizurákban.

Forrás:
wikipedia
kanzashigarden.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...