2010. június 14., hétfő

#12 - Téli kanzashi-k

Az elkövetkező bejegyzésekben a különböző hónapok kanzashi-jait fogom taglalni részletesebben.
Ezek a hajdíszek a „hana kanzashi” nevet viselik, mert az esetek nagy százalékában valamilyen, éppen aktuálisan nyíló virágot ábrázolnak.
Évszakokra fogom bontani őket, hogy áttekinthetőbb legyen.
A négy évszakon kívül lesz még két Hana Kanzashi-cikk, egyik a különleges alkalmakkor viselt kanzashikról, egy pedig az évszakhoz nem köthető, de gyakran viselt Hana Kanzashikról.

Az elkövetkező írások főként fordítások lesznek, amelyeket a Kanzashi Garden nevű oldal írásaiból fordítok.
Ezen az oldalon találtam a legrészletesebb leírást a különböző hónapos kanzashikról; vannak hónapok, ahol sikerült itt találnom már kész, bővebb leírást, viszont amely cikkek még hiányoznak, azok esetében csak rövid, érintőleges leírást tudok adni, főként a kinézetet leírva, annak hátterét nem.

Az első évszakunk a tél lesz, itt a januári és a februári kanzashi lesz bővebben taglalva.

A Téli Kanzashik

A téli hajdíszek általában jellegzetes, tradicionális motívumokat, szimbólumokat használnak a díszítésre, vagy a fő jellegét adják a kanzashinak, vagy a bázisát, az alapmotívumát, s mellette más, kevésbé tradicionális képek motiválnak: ilyenek például a szilvavirág, kamélia, hóval takart bambusz, fenyő, hópelyhek, csupasz fák, ágak.

December


A decemberi kanzashiknak van néhány, kizárólag ebben az időszakban használt motívuma, ezek közé tartoznak a Maneki cédulák (apró, keskeny üres papírok), rizssütemények, Mochibana (rizssüti virág).
A Maneki kanzashi általában ezekből az apró, keskeny, üres „tekercsekből” áll keverve más téli szimbólummal (hóval borított növények, hópihék). Ezt a fajta kanzashit maikok viselik, akik látogatást tesznek a Minamiza Színházba, hogy a két kedvenc kabukiszínészüktől aláírást kérjenek a tekercsekre.Ugyanebben az évben szokás mochi sütiket készíteni – ez egyfajta rizssütemény, melyeket gyakran fákra is helyeznek, s mintegy apró fehér virágok ábrázolására szolgál, melyek szerencsét hoznak. Ugyanebből a célból használják a kanzashik díszítésére, egyéb téli motívumokkal társítva.


Újév

Erről lesz majd bővebben a különböző jeles alkalmakon viselt kanzashikról szóló bejegyzésben.
Röviden csak annyit jegyeznék meg, hogy ekkor viselik a hántolatlan rizst és szemek nélküli galambokat ábrázoló kanzashikat. A hántolatlan rizst ábrázoló hajdíszt a jobb, sikeresebb év reményében viselik, sok esetben jobb oldalon. (Megjegyzés: a hana kanzashikat általában az arc felett bal oldalon viselik.)
A szem nélküli galamboknak különleges szerepe van – a maiko, illetve geiko kifesti a galamb egyik szemét, majd megkér valakit (általában azt, aki iránt gyengéd érzelmeket táplál), hogy fesse fel a galamb másik szemét.

Január


A január hónap kanzashi szempontból rendkívül érdekes, ugyanis a jellegzetesen januári Sho-Chiku-Bai kanzashin, illetve az újévi kanzashi motívumain kívül évről évre újabbak, kreatív, látványos kanzashik jelennek meg. Aki nem szeretné a két tradicionális formát viselni, ebben a hónapban lehetőséget kap, hogy a saját ízlése szerint választott, különleges kanzashit viseljen.

A legjelentősebb, tradicionális kanzashiról írnék pár szót.
Először a kinézetéről, utána pedig a hátteréről.

A Sho-Chiku-Bai kanzashi fenyő (matsu), bambusz (take), illetve szilvavirág (ume) kombinációjából tevődik össze. A kanzashiban három színt használnak, zöldet, pirosat és fehéret – ugyanis a japánok ezt a három színt társítják a jeles eseményekhez.

Kicsit a Sho-Chiku-Bai kanzashi hátteréről:
http://www.miyokographix.com/shochikubai.html

A fenyő, bambusz és szilvavirág motívuma az ázsiai kultúrában, irodalomban jellegzetesen és gyakran felbukkanó elem, jellegzetesen az úgymond „túlélés” jelképei.
A tél Ázsiában a legnehezebben átvészelhető időszak, a hideg és sok hó betakar mindent. Ebben az időszakban csak a fenyő és a bambusz az, ami ugyanúgy zöldell, mint az év bármely más időszakában, ezzel jelképezve, hogy a nagyon zord, kemény időszakot is képesek sikerrel átvészelni. A harmadik jelkép a szilvavirág, ugyanis Japánban a tél végefelé ez az első virág ami nyílik, tulajdonképpen ez jelzi a tavasz közeledtét (úgy, mint nálunk a hóvirág). Emiatt míg a fenyő és a bambusz a túlélés jelképe, a szilvavirág egy jobb, szebb jövő közeledtét jelzi.

Japánban, hiába terjedt el nagyon a buddhizmus, az ország eredeti, még ma is élő vallása mégiscsak a Shinto – ebben a vallásban az istenek (szellemek, kamik) mindenhol jelen vannak a természetben, a ki (qi) pedig az emberi lélek belső ereje, amely a személyt határozza meg. Ennek az erőnek és léleknek a szimbóluma a Sho Chiku Bai.

A Sho (japánul: matsu) jelentése: fenyő. A fenyő jelképezi az abszolút teherbírást, hiszen sziklás területeken, hegyoldalakon kapaszkodva nő, és szinte bármilyen kegyetlen körülmények között képest túlélni. A hideg, téli hónapok alatt is zöldell, tűleveleit nem hullajtja el. A Sho az elsődleges jelképe a belső erőnek, a tartós nélkülözésekkel, megpróbáltatásokkal szembeni ellenállás jelképe. A fenyők tűleveleit japánban gonosz démonok elűzésére is használják.

Újévkor szokás minden kapu és ajtó elé egy pár Kadomatsu-t („fenyő kapu”) helyezni. Ezek egyike masszív és durva (férfi), a másik gyengébb, vékonyabb (nő); a férfit jelképező van a baloldalon, a nőt jelképező a jobb oldalon. Ezekkel együtt bambuszt és szilvafa ágakat is helyeznek a fenyő mellé.

A Chiku (japánul take) jelentése bambusz. A hosszú élet szimbóluma az ázsiai emberek számára. Használják az örökkévalóság, a végtelenség jelképeként mind a vidéki, vallásos területeken, mind a Hong Kong-i felhőkarcolók építésekor. Egyfelől szép, kecses és elegáns, másfelől erős, és hajlákony, az erős szelek, nehéz hó meghajlítja ugyan, de nem képes eltörni. A bambusz, ugyanúgy, mint a fenyő egész évben zöldell. Az emberek számára erősnek, hajlékonynak lenni pozitív tulajdonság.

Bai (japánul ume) jelentése szilva. Virága fontos szimbólum, úgy mint „Az ezer virág idősebb bátyja”, jelképezi a szépséget, az optimizmus a nehéz időszak alatt. Mint korábban említettem, tél végén ez az első és egyetlen virág, ami nyílik, mutatva ezzel a tavasz közeledtét.

Február

A tél utolsó hónapja, hamarosan beköszönt a tavasz, és a kanzashik is ezt hivatottak jelezni. Ebben a hónapban a két leggyakrabban használt motívum a szilvavirág (ume) és a nárcisz (suisen). Ezen kívül használatos még ebben a hónapban a kusudama kanzashi is (erről a fajtáról később a különleges alkalmakkor viselt kanzashikról szóló fejezetben bővebben fogok írni, előre csak annyit, hogy a Setsubun idején viselik).

Szilvavirág (Ume)


Februárban a hó elkezd olvadni, az időjárás is egyre melegebb, s az első virág ami nyílik, a szilvavirág (ume).
Ez az egyik legismertebb virág Japánban (gyanítom a cseresznye után).
Az ellenállósság, kitartás szimbóluma, hiszen nyílik a tél viszontagságai ellenében is.

A szilvavirág szirmai erős, rózsaszín vagy piros színűek (itt ne a mi leggyakrabban ültetett szilváinkra gondoljunk, amiknek a szirma általában fehér), s a tisztaságot illetve az egyenlőtlenség elleni küzdelmet jelképezi, az apró bimbók pedig a tiszta szerelmet jelképezik – e jelentéseik miatt rendkívül népszerű kanzashi-virág.


Maga az ume kanzashi legtöbbször úgy néz ki, mint egy hatalmas, leomló rózsaszín vagy esetleg piros füzér (rendkívül látványos és figyelemfelkeltő).
Nagyon sok variációban használják az élénkrózsaszíntől kezdve a pirosig szinte minden árnyalatban találhatunk ume kanzashikat. Sokszor előfordul, hogy a különböző színeket keverve duplaszirmú, öt szirmú virágokat csinálnak, mint tökéletes másolata a virágok fejlődésének (a bimbó még fehér, s mikor kinyílik, akkor mutatja meg a virág valódi színét).
Kialakítás szerint kétféle lehet, az egyik varióció szerint egy szilvafa ágat készítenek, egy-egy különálló virággal, bimbókkal és levelekkel a kihajtás-virágzás-levélbontás sorrend miatt, a másik variáció csoportokban elhelyezett szilvavirágokat ábrázol apró bimbókkal és levelekkel (amikről eddig képet láttam, általában inkább a második csoportba tartoztak).


Nárcisz (Suisen)


A másik, nagyon gyakran használt februári kanzashi-virág a nárcisz. A tél legvégén nyílik, s ennek a virágnak a nyílása jelzi, hogy a tél véglegesen véget ért, és eljött a tavasz. A fehér szirmok a tisztaságot és a békét jelképezik, míg a virág sárga közepe a felmelegedést, a napsütést és a tavasz érzetét keltik.

Maga a suisen kanzashi tökéletesen ábrázolja magát a virágot, hat, hófehér ovális szirom, melyek vége kicsúcsosodóra van megformázva. A közepe a világossárgától egés
zen a narancssárgáig változhat, a porzók kilógnak a közepén. A külső szirmok az esetek többségében fehérek, de előfordulnak sárga szirmú ábrázolások is, ugyanúgy, ahogy a valódi nárciszoknak is sok fajtája van.

Általában a suisen-kanzashi három, közepes méretű nárcisz, háromszög alakban, vagy 6 kisebb virág, csoportosan elrendezve. Gyakran apró, zöld levelek lógnak ki a virágok alól, s ezek csak mégjobban kiemelik a fehér szirmokat. Egy másik alakváltozata ennek a kanzashinak, mikor egyetlen, magányos virág van csak a hajdíszen, mellette levelek, illetve nárciszbimbók.

Dekoratív, színes papírlabda (Kusudama)

A kanzashi maga különböző színű tsumami szirmokból áll össze – ezek lehetnek kör, vagy hosszúkás, hegyes alakúak. A színek nincsenek konkrétan meghatározva, de általában négy színből állítják össze, amelyek spirálisan csavarodva váltakoznak.Már ebből a néhány példából is látszik, hogy mennyire változatosak a kanzashik, hihetetlen kreativitással, készítőik hihetetlen kreativitással és fáradthatatlansággal készítik az újabb és újabb miniatűr csodákat.

Következő bejegyzésemben a tavaszi kanzashikról fogok írni.
Egyébként nem túl bonyolult a készítésük, csak sok gyakorlás kérdése, és egy idő után belejön az ember. Nagyon-nagyon-nagyon sok türelem szükséges hozzájuk.
Én eddig egy kanzashit készítettem Ayuminak karácsonyra. Szaténból vannak a szirmok, az eredeti hajtogatási technikával és bizony rendesen megfájdult már a kezem, mire a végére értem a készítésnek. Nem lett olyan szép, mint szerettem volna, de első próbálkozásra szerintem nem lett rossz. ^^
Szóval a vállalkozó szelleműek nyugodtan nekiállhatnak saját kanzashik készítésének. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...