2010. szeptember 24., péntek

#14 - Nyári kanzashi-k

A nyári kanzashik készítésekor általában a következő motívumokból válogatnak: lepkék, bazsarózsa, fű (zöld színben), fűzfa, madarak, tűzijáték, rózsa, szitakötők, bogáncs, legyezők, koi pontyok.
Szerencsére a nyári hónapok közül, mindegyikhez találtam bővebb leírást, úgyhogy itt mind a három hónap részletesen le lesz írva.

Június

Június a nyár első hónapja, egyben az esős évszak kezdete is Japánban. Az eső, és a megfelelő mennyiségű, meleg napsütés hatására számos gyönyörű virág nyílik ebben az időben, ennek megfelelően alakították ki az erre a hónapra jellemző kanzashikat, tükrözve a hónap esős voltát.

Fűzfa (yanagi)

A fűzfa különleges szerepet kap ebben a hónapban, ugyanis tipikusan vízparti élőlény, mely minden mennyiségben imádja a vizet. Nagyon változatos időjárási viszonyokat elvisel, vízparttól viszonylag távol is túlél, de legjobban a vízközeli helyeket kedveli, s a júniusi esős időszak alatt rendkívül nagyot nő Japánban.
Júniusban ébred igazán a természet, az eső mintegy felébreszti az addig pihenő természetet, az eső és a nap sugarai elől az emberek esernyők alá bújnak. Habár ez a hónap nem bővelkedik fesztiválokban, azért nagyon sok japán esemény történik a június-július hónapokban esedékes esős évszakban.
Gondolom mindenkinek eszébe jutott, hogy a gésák miért kedvelik annyira ezt az évszakot. Kanzashi formájában viselhetik az egyik olyan motívumot, amit jellegzetesen a gésák világával párosítanak – a virágok és fűzfák világa. Ha már fesztiválok nincsenek, zárt ajtók mögött az esőtől elbújva, tehetős férfiak élvezik e tehetséges, tanult hölgyek társaságát.

Nagyon sok fajtája létezik a fűzfának, de kanzashiként ezek nem különülnek el egymástól jelentősen. Sokféle anyagból készülhet, de legkedveltebb a selyem, a leveleket pedig tsumami stílusban hajtogatják. A yanagi kanzashi élénkzöld, ritkábban világos zöld színű, a levelek pedig tipikusan lefelé lógnak, hasonlóan a szőlőindák ábrázolásához. Sokszor előfordul, hogy a zöld fűzfa-kanzashi egyszínű zöldjét, apró virágok színe töri meg, feldobva ezzel a kompozíciót.
(Elvileg az apró, általában pirosas-rózsaszín virágok a fűzfa porzós virágait hivatottak jelképezni, de itt most nagyon előbújt belőlem a kertész, és itt eléggé elhibázták a valódi virág reprodukálását… de ettől még nagyon szép ^___^ )

Sokszor készítenek birabira kanzashit is a yanagi kanzashihoz. A kevésbé formális eseményeken gyakran viselik különböző színű, formájú variációit. A tradicionális kinézetű yanagi kanzashinak jellemző részlete, hogy a lelógó indák végén apró, ezüstcsengők vannak. A modern variációi élénk színűek, követik az épp aktuális divatot.
A legáltalánosabb fűzfa-kanzashinál nagyon sok indából tevődik össze a kanzashi, az indák különböző hosszúságúak, csakúgy, mint az igazi fűzfák esetében.

Hortenzia (ajisai)

A hortenzia egy másik, ebben az évszakban nyíló, szeretett növény. Nagyon sok fajtája van, és elviseli a Japánban változékony klímaviszonyokat. A virágai nagyon hosszú életűek, kora tavasszal jelennek meg, és egészen augusztusig pompáznak a virágai. Ebben a hónapban különleges figyelmet kap a növény, ugyanis általában júniusban kezdik mutatni színüket a virágok. A kanzashi-kon általában kék színnel ábrázolják, annak ellenére, hogy az élénkpirostól a kékig bármilyen színűek lehetnek a virágai – a talaj pH értékétől függően változik a virágok színe.
A virágok szirmait tsumami stílusban hajtogatják, általában selyemből. A virágok négy szirmúak, apró, kiemelkedő középpel. A virághoz tartozó apró levelek hasonló stílusban készülnek, a virágok alól kandikálnak ki kis csoportban.

A különböző színvariációkat gyakran használják a modern változataiban, kevésbé formális alkalmakkor. A virágok több kisebb, vagy egy nagy csoportban vannak elrendezve, sosem egyedül. Néha apró lepkéket, csengőket is találunk az ajisai kanzashi-ban, de ez ritka.

A nyári hónapok közül nekem a Júniusban hordott kanzashik tetszenek a legjobban, annak ellenére, hogy a júliusi, évente változó gioni divatért is odáig vagyok és vissza.

Július

A júliusi kanzashinál inkább a színeket, a stílust, a szimbolikát kell néznünk, ugyanis a júliusi kanzashi évről évre változik.
Júliusban, júniussal ellentétben nagyon sok fesztivál van, ezek közül a gésák szempontjából a legfontosabb, a Gion Matsuri. Ezen a fesztiválon minden évben más és más a „dizájn”, ennek megfelelően minden évben más-más a kanzashi-divat is, ami az aktuális stílushoz igazodik.

Kerek legyező (uchiwa)

Mint előbb említettem, a júliusban esedékes fesztiválok közül a gioni a leghíresebb. Ez talán a leghosszabb is, hiszen egész hónapban tart. Körülbelül a hónap közepén a 17.-e előtti 3 nap a leghíresebb, majd a fesztivál július 17-én teljesedik ki a Yamaboko Junkō felvonulással.

A legyező a gioni fesztivált jelképezi, hiszen a legezőtáncok fontos részét képezik a gésák tradicionális táncainak. Minden évben változik, de inkább csak apróbb változásokat képzeljünk el. Leggyakraban kör alakú legyezőt ábrázol, de például az idei, 2010-es dizájn kicsit mégis más, arról is rakok be képet.

Talán azért ez a kör alakú legyező az ekkor használt szimbólum, mert ezt a fajta legyezőt lehet leginkább látni, ahogy a nyári melegtől kitikkadt embereket hűsíteni próbálják magukat.
A kanzashi fő alakja, hogy apró legyezőkből tevődik össze, melyek díszítése az, ami leginkább változik. Általában mizuhiki fonalak, fadarabok, tsumami stílusban készült virágok, levelek díszítik a legyezőket. Gyakran készítenek bira-bira részt és apró csengettyűket is használnak a díszítéshez. Leggyakrabban a legyezőket csoportban helyezik el, de előfordulhat egyetlen nagy legyező alkalmazása is.

Augusztus

Az augusztus az utolsó hónap, mikor még élvezhetjük a nyár utolsó lehelletét, az utolsó lehetőség, hogy kiélvezzük a nyár szabadságát. Az augusztusban kanzashinak használt növény hűen tükrözi a felkészülést az őszi változásra, a színkavalkádos nyári fesztivált idézik.

Pampafű (susuki)

Augusztusban Japánban az abszolút pihenés hónapja, ekkor nagyon sokan mennek szabadságra, és a diákoknak is ekkor van egy rövid nyári szünetük. Habár olyan látványos, híres fesztiválok nincsenek, de mégis, ez az az időszak, amikor kipiheni magát mindenki, és felkészül, hogy ősszel ismét iskolába járjon, dolgozni menjen – vissza a dolgos hétköznapokba címmel.
Japánban nagyon sok helyen látjuk a pampafüvet, főleg műveletlen, ápolatlan területeken. Magasra nő, elég nagy helyet is foglal egy idő után, és viszonylag igénytelen növény. A szárazságot jól tűri, viszont télen fagyérzékeny – persze csak a magyar viszonyokat nézve, Japánban elég ritka a nálunk annyira ismert -10- -15 fok.

Habár a növényt nem fogyasztják, a hosszú, vékony leveleket gyakran használják dekorációnak, miután kiszárították őket. A látvány, ahogy a lágy szellő meg-meglibbenti a hajlékony leveleket, gyakori ábrázolása a könnyed nyári szellőnek a japán művészeti alkotásokban. A növényt magát nehéz, szinte lehetetlen kiirtani, ezért is tartják hasonlatosnak a gyomokhoz, minden évben újra és újra kinő. A világ minden táján nagyon sokféle verziója él a pampafűnek, a japán fajtája mégis különleges szerepet tölt be a magas díszítőértéke miatt.
A susuki kanzashi többféle anyagból készülhet, de különleges jellege miatt színjátszó, fényes papírból készül. A szín amit használnak, leginkább élénkrózsaszín, ezüst, vagy ritkábban piros. A maiko-k ezüst színűt viselnek, de a levelek hátulja rózsaszínre van festve, hogy még élénkebbé, színjátszóbbá tegye a kanzashit.
A kialakítása, a hosszú levelek elrendezése spirális, a spirál közepén egy ezüstszínű kristállyal díszítve, hogy mégiscsak virág-jelleget adjon a kanzashinak.
Apró csengőket, bira-bira-t is használnak díszítésnek. Ebből a kanzashiból kifejezetten olyan darabokat látunk, ahol egyetlen, nagy susuki-t ábrázol a kanzashi, de ritkábban láthatunk 3, vagy annál több virágból álló csoportos ábrázolást is.

Augusztusban a pampafű kanzashin kívül láthatunk még legyezőket, bíborszínű hajnalkát (asagao) ábrázoló kanzashit is.

A leírásból láthatjuk, hogy míg a tavaszi kanzashik esetében, az akkor nyíló virágokat használják fel a kanzashik kialakításához, addig nyáron inkább az évszak, a hónap jellegzetességeit, időjárási jellemzőit, a fesztiválokat használják fel, hogy a hajdíszek tükrözzék a hónapot, amikor viselik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...