2010. október 17., vasárnap

#16 - Különleges alkalmakkor viselt és modern kanzashik

Élénk színű kanzashik

Ezek fesztiválok, különleges alkalmakkor láthatóak.
Az élénk, hivalkodó, figyelemfelkeltő színek az örömöt, az ünneplést jelzik, a tavasz újdonságát, esetleg a nyári szabadságot. Általában az ilyen kanzashik sokkal élénke
bb, vibrálóbb színűek, sokkolóak, mindez arra irányul, hogy felkeltsék az emberek figyelmét.
Nem sorolhatók be semelyik hónapos kanzashinak és nem is kifejezetten hasonlítanak egyetlen, természetben előforduló virágra.
Ezeknek a funkciója tényleg az az euforikus öröm kifejezése, ami fesztiválok alkalmával körbelengi a rendezvényeket.


Kusudama Kanzashi

Színes papírlabdára emlékeztet, főként a korábbi időszakokban, korokban volt divat.
Nagyon kevés lógó kiegészítőt tartalmaz, esetenként egyáltalán nem is.
Habár nagyon hasonlít a papírforgóra, amit gyerekkorunkban is sokat készítettünk (én legalábbis igen), de különbözik attól. Ez egy teljes, szabályos gömbforma, Tsumami technikával készítve, nem lóg ki egyetlen részük sem, mint a szélforgónál a forgók sarkai, hanem tényleg egy szabályos gomb alakot formál.

Leginkább a februári Setsubun fesztivál alkalmával találkozhatunk ilyen kanzashival.


Szélforgó kanzashi

Leginkább a nyári hónapokban, és a nyári fesztiválok idején találkozhatunk ezzel a kanzashival. Leginkább azt hivatott jelképezni, hogy a nyári hőségben, a lágy szellő csodálatos színekben pompázva hűsíti az ember felhevült érzékeit.
Vagy egyetlen hatalmas szélforgóból áll egy kanzashi, vagy több, apróbb méretűből, csoportba rendezve.

A színeit tekintve a leggyakoribb az, mikor a szélforgó minden ága más-más színű, és másképp is hajtják ezeket a kanzashikat, mint a hana kanzashikat. Az eredmény tényleg az, mintha a maiko egy színes
szélforgót viselne a hajában.


A Felnőtté Válás Napja (成人の日, Seijin no Hi)

Ez nem kapcsolódik a gésákhoz, de gondoltam, azért ennek is helyet kéne szorítani. Japánban megünneplik, ha a gyerekek elérnek egy bizonyos kort, így létezik a lányok napja, a fiúk napja, stb. Ilyen a Felnőtté Válás Napja is.
Ilyenkor gyakran látni fiatal lányokat, gyönyörű furisode kimonókba öltöztetve, hajukban kanzashi.
A Felnőtté Válás napja Japánban Január második hétfője, minden lány akkor ünnepli, mikor belépett a 20. életévébe.

Ez a fajta kanzashi különböző színű lehet, általában kifejezetten téli színekben pompázik, de előfordulhat lágyabb, tavaszias színekben is.


Tűzijáték kanzashi

Ilyen kanzashit nyáron láthatunk, legtöbbször júliusban, ugyanis a gioni fesztiválok jellegzetes eleme az éjszakai tűzijáték.
A tűzijáték kanzashi fényes anyagból készül, általában valami ékszerrel a középpontjában, hasonló kinézetű az augusztusban hordott pampafű kanzashi.
Ezt a fajta kanzashit viselik nyáron yukatához is.
Különleges és modern kazanshik

Ide leginkább csak néhány mutató kép kerül. Mostanában egyre többször megfigyelhető, hogy a kanzashikban is hódít a modern világ. Itt nem mobiltelefon-kanzashit képzeljünk el, hanem hogy a hatjogatott szirmokból nem virágokat építenek fel, hanem akár egy komplett minivárost.

Zárásul két kép Kotoháról, aki híres volt a különleges kanzashijairól, melyek legtöbbjét külön neki tervezték és készítették el.
Mindenki nagyon szomorú volt, mikor kilépett. :(
De ha minden igaz, mostanra már boldog feleség. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...