2011. április 28., csütörtök

#22 - Erikae (襟替え)

Erről még nem sikerült semmit sem írni, pedig egy gésa életében
szinte az egyik legfontosabb esemény.
Ahogy a maiko halad a tanulmányaival, fogadásról fogadásra jár, egyre közeledik az erikae szertartás, amikor teljes jogú tagjává avatja a közösség, geiko lesz belőle, a művészet asszonya.
Ha látunk egy-egy képet egy maiko-ról avatott szem egyből meg tudja állapítani, hogy tanulmányai mely szintjén áll, s milyen messze van még az erikae szertartása.

Az erikae – gallérfordítás – az az esemény, amikor a maiko-k piros gallérját fehérre cserélik.
A legfelső kimonó réteg alatti alsókimonó gallérja a maiko-k esetében piros, arannyal és ezüsttel hímzett. A hímzés mennyisége attól függ, hogy hány helyre, eseményre hívják meg a maiko-t, s ha betelik, újat kezdenek. Év végén meg lehet állapítani, hogy az elmúlt évben ki volt a legkeresettebb, legsikeresebb maiko.
A gallérfordítás napjától ez a gallér nem piros lesz ezentúl, hanem fehér színű.

A gallérfordítás után, a maiko sminkje, frizurája és öltözéke is megváltozik.
Minden egyszerűbb lesz, kevesebb minta, és a kevesebb több elve dominál. A geiko érett, felnőtt nőnek számít, nem öltözhet egy gyönyörű babának, mint a maiko-k.
Saját haját akár le is vágathatja, a fogadások többségén kontyként feltűzve, illetve elegánsan elrendezve viseli, kisebb, kevesebb hajdísszel.
Ünnepi alkalmakkor parókát visel.

Ahogy közeledik a maiko életében az erikai időpontja, úgy változik a frizurája is. A debütáláskor a wareshinobu a jellemző, majd a mizuage után az ofuku, vagy momoware. (A hajviseletekről szóló bejegyzésben említettem, hogy napjainkban már nem függ össze a frizura váltása a mizuage időpontjával, a wareshinobu frizurát körülbelül a debütálás után három évvel cserélik le az ofuku-ra.)
Az erikae időpontja előtt két héttel a maiko ismét frizurát vált, ez a sakkou.
Ez azonban avatatlan szem számára becsapós lehet, ugyanis ezt a hajviseletet az erikae-től függetlenül fesztiválok, ünnepek alkalmával is viselhetik.

A smink is változik; egy geiko ünnepi alkalmakkor visel parókát és a gésák jellegzetes fehér sminkjét, míg a legtöbb fogadáson nyugati sminket visel.
Mint említettem a sminkes bejegyzésben, a maiko-k debütálásukkor Gion Kobu-ban csak az alsó ajkukat festik ki, ettől olyan folyton mosolygós lesz az arcuk, a sminkjükben pedig sok a piros, a szemöldökükben főleg. Ahogy egy maiko-nak közeledik az erikae-ja, egyre kevesebb lesz a rózsaszín a sminkjében, a szemöldöke is immár teljesen barnára van festve.

Kimonója általában szürke, fekete, kék, vagy valamilyen hasonlóan visszafogott árnyalat.
Kevésbé gazdagon díszített, vagy az egész aprómintás, vagy csak az alsó szegélye van díszítve.
A kimonó ujjai rövidebbek, körülbelül olyan hosszúak, mint a férjes asszonyok kimonóujja.
Ahogy a sminknél, úgy a maiko-k öltözékén is észre lehet venni, ha közeledik az erikae időpontja. Ahogy haladnak előre a tanulmányaikkal, a karrierjükkel, úgy fogynak a minták a kimonóikról. Egy debütáló maiko kimonója gazdagon díszített, mindkét vállán is van minta. Ahogy telik az idő, a minták eltűnnek az egyik vállról, később a másik vállról is, s csak a kimonó alsó szegélye, illetve az ujjak mintásak.

Az öltözködés másik jellegzetes momentuma, hogy a geiko-k nem hordják többé a lengő fűzfa-obit, helyette a dob obi az általános viselet.


Több oldalon láttam, mind magyar, mind angol oldalakon, hogy valahogy összekeverednek a dolgok.
Nagyon sokan az erikae szertartást a san-san-kudo-val egy időre teszik.
San-san-kudo-nál történik a szertartás, amellyel kialakul az örökre szóló nővéri kapocs, és a maiko új nevet kap.
Az erikae napján nem kap új nevet a maiko, illetve nem ekkor kapja meg a gésa nevét. Gondoljunk bele, milyen furcsa lenne, ha az addig megismert és közkedvelt maiko-t ettől a naptól fogva a vendégeinek egy más néven kellene szólítaniuk.

Az erikae napján ünnepi, fekete kimonót ölt a maiko, frizurája, sminkje, obija és a gallérja már a geiko-k viselete szerint van elkészítve.
A szertartásra általában egy okiyában kerül sor, s magán a ceremónián az okaasan, a nővér, illetve még néhány ember vesz részt, aki fontos szerepet vállal a maiko életében.
A szertartás egy része hasonlít a san-san-kudo-ra, de nem teljesen.
A maiko és nővére három korty sake-t isznak ugyanabból a csészéből, először a nővér, majd a maiko, akinek az erikae-ja van.
Ezután külön erre az alkalomra készített ételeket esznek, majd a szertartás befejeződik.

Youtube-on több felvételt is láthattok gésák erikae-járól, illetve csak arról a részről, amely a nagyközönség számára is látható. Konkrétan mikor a maiko kilép az okiya ajtaján, hogy elviselje a vakuk villanását, ahogy megrohanják a fotósok, és szépen elsétál az okaasan-jával az erikae színhelyére, vagy esetenként csak tesz egy kört az okiya környékén, hogy lefotózhassák.

Íme pár link:
Yasuha erikae-ja (a videó még azért érdekes, mert a végefelé felbukkan Ayano (maiko) is, ezek szerint ő is meghívott volt.) Klikk ide
Taneji erikae-ja (itt pedig jelen van egy shikomi-san is, nem ismerem fel, lehet, hogy azóta ő is maiko már) Klikk ide
Fukuhina erikae-ja: Klikk ide


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...